Monday, 22 February 2016

JANGAN PUTUS ASA

Hari ni tibe-tibe aku rasa bersemangat nak teruskan niaga online aku ni. Dah sebulan lebih aku tinggalkan. Buntu fikir macam mana nak kembangkan bisnes ni, sekarang dah dapat idea sikit, jadi aku teruskan. Sebulan lebih ni aku duk melayan citer Jepun. Ntah macam mane aku boleh tersangkut. 

Sini aku senaraikan cerita yang aku tengok
1. Gokusen 1, 2, 3
2. Just One Love
3. Hana Yori Dango 1, 2
4. Ouroboros
5. One Pound Gospel
6. Hanazakari Kimitachi
7. Kami No Shizuku
8. Tokyo Dogs

Dah banyak tengok citer Jepun, tibe-tibe rase nak belajar bahasa Jepun pulak. Em, daripada banyak-banyak cerita Jepun yang aku tengok tu, aku rekemenkan tengok Ouroboros. Sangat best, citer pasal dua budak anak yatim, nak balas atas kematian penjaga diorang. Sorang jadi polis, sorang lagi jadi yakuza. Memang unexpected die punye storyline.

Ok, berbalik kepada bahasa Jepun tadi, aku mula berjinak-jinak belajar. Saja isi masa lapang, bahsa Jepun lagi pening daripada bahasa inggeris. Ayat orang jepun terbalik. Contohnya, 

rumah - uci
no - punya
saya -watashi

rumah saya - watashi no uci (saya punya rumah)

Memang pening nak blaja. Tapi lagi susah, aku lagi suka hee...ok, chow dulu!

No comments:

Post a Comment