Monday, 16 February 2015

B

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kuat la sikit. Jangan jadi lembik.....
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Thursday, 12 February 2015

Pemergian Tuan Guru Nik Abdul Aziz

Assalamualaikum....

Innalillahi wainna ilaihi roji'un. Perginya seorang pejuang sunnah yang disegani. Bekas Menteri Besar Kelantan, Datuk Seri Bentara Tuan Guru Nik Abdul Aziz bin Nik Mat. Walaupun tidak pernah bersua muka tetapi auranya tetap boleh dirasa. Perjuangannya, pengorbanannya, ilmunya, sabarnya. Sebab daripada kecil aku sudah mendengar kehebatan beliau dalam mentadbir negeri Kelantan.

Walaupun hanya boleh melihat dari jauh, tapi rasa sedih yang teramat sangat. Aku lebih memikirkan apa nasib Pas selepas ini. Aku tak kata Pas akan lebih lemah selepas pemergiannya tapi aku sedih sebab bagi aku pengikutnya dalam parti politik hanya bersatu dengannya dalam perjuangan politik tapi bukan dalam cara memahami agama. 







Jangan cakap aku taksub pulak hehe....ini bukan taksub tapi nak bg antara wasiat beliau semasa beliau hidup.

p/s: Selamat beramal

Ibu Bapa

Assalamualaikum.....

Hari ni seharian di library, tapi bukan nak cerita pasal hari ni tapi hari semalam. Semalam aku seharian di makmal. Di makmal, tengah hari tu akak phd merangkap co-supervisor aku datang. Dia ni dah kahwin, ada 3 orang anak. Akak ni suke bercerita.

Hari tu, mula-mula dia bercerita pasal kawan dia. Kawan dia ni masa zaman belajar dulu tak de boyfren. Tapi, ada sorang makcik die, sedara jauh berkenan dengan dia ni. Nak jodohkan dengan anak lelakinya. Tapi, ada akak tu kate laki tu kate pada kawan dia yang dia dah ade girlfriend, tapi terpaksa putuskan sebab mak dia suruh kahwin dengan pilihan maknya.

Dalam dua tahun diorang kapel, kawan akak cite yang laki tu 'rupalistik'. First time dengar perkataan ni hehe. Suka makan kat restoran, jaga penampilan sume la. Then, ada sekali tu, laki suruh kawan akak tu ubah penampilan. Dia tak nak la. Suke-suke je nak suruh orang ubah penampilan. Nak lebih bergaya la ape la. Last-last akak tu minta putus, tak lama lepas tu tengok laki tu da kawen dengan girlfriend die tu. Macam sengaja nak cari salah kawan die untuk pergi balik kat girlfriend die. Ape la laki zaman sekarang ni. 

Akak tu nasihatkan aku, laki jangan percaya sangat. Tak faham aku dengan laki ni, kalau tak suka cakap je la. Tibe-tibe aku teringat dengan seseorang ni, aku tak sangka yang akhirnya akan jadi macam ni. Sakit. Tapi, aku kena positifkan minda.

Lagi satu, akak tu cerita pasal anak. Zaman sekarang anak-anak manja hehe. Rasanya termasuk aku la tu. Die kate risau nak anak lagi sebab tak tau boleh jaga tak. Yang ade ni pun dah pening kepala. Ada satu kali, dia cerita dia suruh anak dia hafal doa qunut, salu bace dengan anak dia. Sampai anak dia dah hafal da. Then, anak die cite, masa pergi skola, cikgu suruh angkat tangan siapa yang hafal doa qunut. Anak dia angkat tangan, anak dia sorang je yang hafal.Aku tengok muka akak suke sangat bile cerita, anak dia peluk dia.

Lepas tu, ade lagi satu cerita, die suruh anak die yang sulung ni gosok baju, tapi kenapa ntah sampai anak die tu gosok baju sambil menangis. Dia kate dia sedih tengok anak dia sedih tapi dia kena tahan sebab dia nak tengok anak dia kuat. Tapi sebelum tidur, dia cakap dengan anak dia. 

'Adik kena ingat nanti dah besar, semua kena buat sendiri. Tak semua orang akan tolong kita. You have to remember that the only that really loves u is your parents. They will love u unconditionally'.

Bila aku dengar perkataan unconditionally tu, rasa macam nak nangis tibe-tibe. Perkataan daripada seorang ibu. Betapa mak dan ayah sayang kita walaupun kita tak punya kelebihan. Tapi, manusia lain kebiasaannya sayang orang yang hanya memberi manfaat kepada diri mereka. 

p/s: Sayangi ibu bapa anda.

Tuesday, 10 February 2015

Solat Jamak di Hari Walimah (Majlis Perkahwinan)

Assalamualaikum....

Ada kawanku bertanya, boleh ke kalau pengantin perempuan jamak solat zohor dan asar di hari walimahnya?

Jawapan seorang sahabat: 

Wallahu a'lam. Allah Yang Lebih Mengetahui, menjamak solat zohor dan asar kerana hari perkahwinan kerana kesukaran untuk menunaikannya pada waktunya diharuskan hal ini berdasarkan dalil dari hadis yang bersifat umum dari sebuah hadis yang diriwayatkan Ibnu Abbas r.a menyebut: 

Rasulullah s.a.w solat jamak zohor dan Asar, Maghrib dan Isyak di Madinah tidak kerana ketakutan,juga tidak kerana musafir. Ditanya Ibnu Abbas mengapa baginda melakukan demikian? Jawabnya : Kerana tidak mahu menyusahkan umatnya.
[Hadis Riwayat Muslim].

Dalam riwayat yang lain daripada Muslim juga di sebut “Baginda menjamakkan solatnya tidak disebabkan ketakutan dan hujan.”


Para fuqaha (ulama feqah) menyimpulkan hadis-hadis seumpama ini bermaksud solat jamak boleh dilakukan disebabkan keuzuran-keuzuran tertentu. Contohnya seperti sakit yang menyusahkannya, atau hujan bagi mereka yang bersolat jamaah di masjid, kesempitan waktu, doktor bedah yang tidak boleh meninggalkan pesakit, pelajar yang menghadapi peperiksaan yg penting dan sebagainya.
Dalam fatwa Dr. Yusuf al-Qaradhawi berkaitan masalah ini, beliau berkata di dalam Fatwa Mu’asarah (Fatwa semasa): 
“Kadang-kala jika terdapat kesusahan untuk menunaikan setiap solat pada waktunya, maka solat secara jamak boleh dilakukan sebagai mengambil keringanan yang diperuntukkan dalam agama. Asalkan perkara ini tidak dijadikan kebiasaan. Sebaliknya perkara ini diharuskan secara sekali-sekala ketika berhadapan dengan sesuatu kesempitan atau kesukaran."
Jadi kesimpulannya, dibolehkan untuk kita menjamak solat zohor dan asar kerana kesukaran atau hajat yang tertentu. Hal ini berdasarkan kepada keumumam pada hadis diatas, (boleh dilakukan sama ada jamak taqdim atau takhir), namun tidak boleh kita jadikan ia sebagai satu kebiasaan. Akan tetapi selama-mana kita ada ruang atau kelapangan untuk solat pada waktunya di hari perkahwinan, maka untuk menunaikan solat pada waktunya menjadi satu keutamaan, kerana mendahulukan hak-hak Allah SWT dari urusan lain adalah lambang kepada ciri-ciri hamba Allah yang benar-benar bertaqwa padanya, Insya Allah
Saya mohon maaf di atas segala kekurangan semoga penjelasan ini memberi manfaat. Wallahu alam

Monday, 9 February 2015

Kahwin

Assalamualaikum....

Semalam aku yang start tegur kawan kat wasap. Dah lame tak jumpa diorang. Topik yang memang tak kan terlepas ialah pasal kahwin. Dua orang kawan aku, mak diorang dah tanye pasal kahwin. Yang sorang tu, mak dia cakap, kalau tak de, mak dia nak tolong carikan. Lucu je dengar diorang berceloteh. 

Ade sorang kawan aku ni, dia ade join jemaah kampus. Housemate dia kate dia dah ade calon. Tapi aku tak hairan sangat tak de takde ribut nak kawen sebab kalau dah join jemaah, kalau nak kawen, mereka ni ada satu badan dinamakan baitul muslim. Platform untuk mencari pasangan.

Aku pun ada jugak tengok-tengok persatuan cari-cari jodoh ni, tapi setiap kali buka macam takde perasaan. Kadang-kadang nak tergelak pun ada, banyak rupanya persatuan mencari jodoh kat Malaysia ni. Antaranya Taaruf Cari Jodoh Malaysia, Baitul Muslim, Malaysia Cupid dan banyak lagi la. Rase nak isi borang pun ade tapi takut plak. Nervous pun ade.

Jadi, aku mengambil keputusan untuk tak mahu memikirkan pasal jodoh lagi setakat ni atas sebab-sebab tertentu. Bak kata mak aku, kalau jodoh dah sampai, maka kahwin la, kalau belum nak buat macam mane. Aku ingat nak tunggu akak aku kahwin dulu. Lepas tu, baru aku boleh benarkan diri aku untuk kahwin. 


Ayat di atas, aku setuju jugak tapi aku takde la sekejam tu hehe

Sunday, 8 February 2015

Friday, 6 February 2015

Adik-Adikku

Episod kali ni nak bercerita pasal dua orang adik lelakiku yang paling dikasihi. Sebab dua orang ni la setia di rumah, sorang baru habis persijilan, kerja di hospital dekat rumah, sorang lagi sedang menunggu keputusan Sijil Tinggi Agama Menegah (STAM).

Tapi yang sedang menuggu keputusan ni, baru je dapat keputusannya. Dia bukanlah cerdik, gagal dua subjek. Keluarga pun bukan dari kalangan orang yang cerdik. Sebelum dia dapat result, aku ade call rumah. Dapat cakap dengan dia, dia semangat cerita dengan aku yang die nak masuk universiti. Siap tanya lagi dekat u aku ni ade tak subjek yang die nak ambik. Ton suara dia aku tak dapat lupa, pertama kali dengar dia sangat gembira.

Tapi bile result dah keluar, aku dapat rasa betapa hatinya kecewa. Tapi, kalau dia masuk u pun aku sangat risau. Bila aku pandang dia, aku dapat lihat hati dia yang bersih. Jujur. Rasa macam hati dia putih. Kalau dia masuk u, jumpa pelbagai ragam jenis manusia, aku jadi takut. Takut dia tak dapat tahan sebab aku pun tak tahan. Aku tak tau sama ada aku bersyukur atau aku sedih die tak dapat masuk u.

Dia kata tadi mak suruh sambung jugak di Institut Kemahiran Mara (IKM), ambik kemahiran. Die nak ambik elektronik. Adik aku yang sorang lagi pun sambung jugak di tempat yang sama. Mintak-mintak diorang ni boleh survive la. Tapi lambat lagi diorang pergi, nasib baik time tu aku pun da habis blaja. Jadi, mak aku tak sorang-sorang la, ade aku teman hehe

Yang pasti, di mana Allah letakkan kita, pasti ada hikmah yang kita sendiri tak mampu nak singkap termasuk aku.

p/s: Always be Positive


Tuesday, 3 February 2015

Amalkan Pemakanan Sihat

Assalamualaikum...

Hari ni tiba-tiba nak berkongsi sedikit amalan pemakanan.
Aku jenis yang tak jaga sangat bab makan ni. Kadang-kadang bukan tak nak makan tapi lauk yang dimasak tu tak nampak sedap. Tiba-tiba tergerak hati nak tulis ni sebab rasa macam ada masalah dengan jantung. Aku suka minum air sejuk lepas makan, bukan setakat minum air sejuk, dengan ais skali aku makan, macam makan kropok. Bile ade duit lebih sikit, beli cool blog, tak pun coconut shake.

Semalam buka facebook, nampak orang post bahaya minum air sejuk.
Lepas makan nasi tak boleh minum air sejuk sebab nanti lemak yang masuk dalam badan tu akan bertukar menjadi bentuk pepejal dan membentuk satu lapisan dalam darah. Bila lapisan tu semakin menebal, maka akan semakin sukar lah untuk pernafasan dan akan memberi kesan kepada jantung.

Antara tanda-tanda jantung bermasalah:
1. Cepat berpeluh
2. Tiba-tiba rasa sakit dada
3. Cepat semput

Semua tanda-tanda ni aku ada, takut pulak. Dah la ada dalam artikel tu tambah lagi, pesakit mungkin tak sedar penyakit ni datang. Adakala bole menyerang semasa tidur, sampai boleh menyebabkan kematian semasa tidur.

Seram je baca. Kurangkan amalan minum air sejuk selepas makan ok. Sekarang rasa macam da serik nak minum air sejuk. Tapi kadang-kadang degil, biasala tu....Banyakkan minum air suam dan air panas, supaya proses penghadaman lebih cepat berlaku. Sekian untuk hari ini hehe




Sunday, 1 February 2015

Macam Mana Nak Faham Agama?

Assalamualaikum...

Bila kita daripada kecil diajar kenal agama, kadang-kadang rasa kita dah faham benar agama. Aku bersyukur sangat di atas nikmat kefahaman yang Tuhan anugerahkan pada aku melalui seseorang. Setiap yang berlaku dalam hidup ni pasti ada hikmahNya yang kita sendiri pun tak terfikir.

Dulu apa yang aku faham agama ni sesuatu yang bila kita fikir benda tu baik, maka itulah agama. Contohnya macam baca yassin malam jumaat. Benda tu memang baik tapi kita pun tak tau sebenarnya sebab dalam mana-mana hadis takde satu pun yang menyatakan kelebihan baca yassin malam jumaat. Tapi orang sekarang dah anggap itu sebagai perkara wajib. Benda tu tak salah tapi yang menghairankan timbul hadis yang menyatakan kelebihan yang akan dapat bila baca yassin malam jumaat.

Sekarang baru aku belajar yang sekarang banyak hadis-hadis palsu yang tersebar dalam masyarakat yang mana hadis palsu sangat bahaya. Bila kita baca yassin dengan mengharapkan pahala yang terdapat dalam hadis palsu, maka kita salah. Pahala tu milik Tuhan sepenuhnya, kita hanya berusaha untuk mendapat ganjaran yang terbaik.

Benda ni sebenarnya basic tapi tak terfikir. Ada satu hadis yang diriwayatkan, tentang pesanan Nabi pada umat islam, jangan tinggalkan dua perkara ni, kalau kita terus berpegang dengannya, nescaya kita tidak akan sesat: al-Quran dan sunnahnya.

Apa itu sunnah?

Kadang-kadang kita hanya terima apa yang disampaikan tanpa selidik terlebih dahulu apakah yang disampaikan itu benar-benar ada di dalam kitab hadis. Bagi aku, ini adalah kelemahan umat islam sekarang. Suka terima bulat-bulat tanpa selidik. 

Nilaian sesuatu benda itu baik bukanlah daripada akal manusia tapi berdasarkan apa yang telah diwahyukan kepada Nabi s.a.w. Sebab tu Nabi diutuskan. Supaya setiap apa yang kita lakukan tu tidak sia-sia. Menuntut ilmu bagi setiap orang islam itu wajib bagiku untuk zaman yang terlalu banyak fitnah sekarang.

Selamat Menuntut Ilmu