Tuesday, 27 January 2015

Face The Problems

Face the problems...

A
Aku rase ini satu perkataan yang memberikn banyak aura positif dalam diri. Hari ni hari terakhir aku bekerja di pejabat kolej. Disebabkan sebelum ni dah banyak cuti yang aku minta daripada bos, jadi bila nak minta berhenti jadi sangat nervous.

But, I always say to myself if i am not facing it, i will not know what is going to happen next. Then, petang tu jumpa, tapi tak tau nak start cakap macam mane. Mujur ade kawanku yang dah lame kerja situ tolong start kan. Ini perbualan aku dan bos:

Bos: Nak berhenti keje?
Aku: Eh, macam mane bos tau?
Bos: Bukan awak ade update kat facebook? kat grup upm?

Masa ni memang nak gelak, tapi buat-buat cool....

Aku: Oo...lupe pulak saya ade update (padahal facebook pun aku tak bukak pasal laptop rosak)
Bos: Kenapa nak berhenti?

Aku pun cerita la A to Z. Bos aku memang baik, sangat baik. Siap bagi aku bilik free sampai buka semester.

B
Aku pergi jumpa lecturer. Takut nak jumpa sebab aku rase macam dia nak cakap something tapi aku tak tau ape. Lagipun, aku tak bagi tau yang aku kerja. Tapi, masa dia panggil aku nak jumpa tu, dia tanya, 'awak kerja?' Aku pun mengaku je la. Rasanya dia nak marah tapi lecturer aku ni dia special, sangat pandai kawal marah.

Antara perbualan kami:

Sv: Kenapa awak kerja?
Aku: Sebab nanti semester depan tak de la banyak nak minta duit dengan parents.
Sv: Saya nak awak berhenti kerja dan fokus dengan final year project.
Aku: Ok, Dr. (dengan muka kesian)
Sv: Ok la, saya ambil awak kerja jadi student yang kerja bawah saya.
Aku: (Tergamam) Ok dr

Baik nya lecturer, sepatutnya tak perlu pun takpe, bukannya aku tak berduit sangat, kalau aku minta dengan parents dapat je. Mungkin sebab dia tau kisah masa lalu aku, itu yang dia boleh bagi. Whatever it is, face the problems, ok

Sunday, 25 January 2015

Cinta

Cinta
Kadang membuat manusia bersemangat
Kadang buat manusia jadi berbunga hati
Kadang bisa membuat manusia itu lupa dirinya
Kadang membuat manusia hilang arah

Tika cinta itu datang
Ia mekar bagai akan hidup selamanya

Tapi lumrah kehidupan
Sering terjadi yang tidak diinginkan
Mengapa?

Sungguh
Sukar untuk diterima
Pahit untuk ditelan
Sakit seperti ditusuk
Air mata yang tak berhenti mengalir

Hebat rasa cinta yang diciptakanNya
Cinta manusia jika berlebihan akan rasa binasanya
Carilah cintaNya
Yang bakal terus mekar jika dibaja
Dengan ketaatan dan kesabaran

Maaf Allah





Putus Asa??

Assalamualaikum....setiap manusia pasti akan ada saat yang paling sukar dalam hidup.....masalah demi masalah yang datang sehingga akhirnya menyebabkan seseorang itu putus asa

Saat kita jauh dari Tuhan, saat itulah kita akan diuji apakah dengan ujianNya ini kita akan semakin mendekatkan diri kepadaNya atau lebih jauh tersasar dari jalanNya.

Tiada satu pun bencana yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri, melainkan telah tertulis dalam kitab (Lauh Mahfuzh) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah. (Kami jelaskan yang demikian itu) supaya kamu jangan berduka cita terhadap apa yang luput dari kamu, dan supaya kamu jangan terlalu bergembira terhadap apa yang diberikanNya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong lagi membanggakan diri. 
[Surah al Hadid : 22-23].

Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu'. 
[Surah al Baqarah : 45].


 

Saturday, 24 January 2015

Islam itu asing

Assalamualaikum....

Dah lame tak update blog....aku dapat satu hadis yang ssekarang baru ku nampak betapa hadis ini benar....


Aku melihat Islam itu benar-benar asing dalam masyarakat hari ini. Semoga kita semua akan selalu diberi hidayah olehNya