Wednesday, 2 December 2015

Pedihnya bila sedih pendam sendiri,
Aku tak tahu mana silapnya,
Mereka terus jauh
Aku rasa terpinggir
Aku ingin lari mencari haluan sendiri
Daripada terus memendam rasa
Aku ingin menjerit sekuat-kuatnya
Namun
Aku tak mampu
Aku tak mahu ada orang yang mendengar
Daripada ada hati lain yang terluka
Baik aku berdiam
Diam
Terus diam

Friday, 27 November 2015

LARI DARI RUMAH

Sebab nak lari dari rumah

1. Aku ni dah 5 bulan duk rumah, xkeje lagi.....sebab aku tak mencari pun lagi. Mak aku yang cakap duduk rumah lama sikit. So, aku jadi malas nak cari lagi. Tapi, sebenarnya ade jugak try mintak. Belum ade rezeki lagi. Hari tu, ayah aku cakap nak mintak tolong jiran bagi kerja kt aku. Jiran aku tu, hari tu dia tolong aku dapatkan pinjaman belajar. Jadi, aku sebenarnya tak nak la nak mintak tolong dah. Bukannya aku bila jumpa nak tegur pun jiran aku tu. Segan pulak. Sebab tu aku nak lari dari rumah.....

2. Aku takde lesen kereta lagi, ingatkan nak kumpul gaji baru ambik lesen. Tapi, keje pon belum, alamatnya sampai ke tua tak ambik lesen gamaknye. Ayah aku kate guna duit die ambik lesen. Serba salah sebenarnya, tapi ambik je. Itulah sebabnye, terasa macam menyusahkan walaupun tau ayah aku tu banyak duit 

3. Yang ni pasal akak aku, die join ape ntah tapi kita kene buka akaun dalam usd. Die kate dah kawen nanti, nak duk rumah, duit datang kt die. Aku tak heran pon. Mak ayah aku dah melabur, buka akaun usd tu. Kira macam MLM jugak kot tapi aku malas nak ambik tau. Tibe-tibe, cakap dengan mak aku je nak buka akaun tiga beradik aku ni, guna emas yang mak aku simpan. Duit tu bahagi tiga, buka akaun aku dengan dua orang adik lagi. Aku ni nak marah pun ade, tanya la aku dulu kok ye pun. Aku rasa macam aku tak mampu nak merancang untuk diri sendiri. Dah la guna duit mak aku nak buka akaun. Langsung tak tanye aku nak buka akaun tak, buat aku macam tak pandai nak buat keputusan sendiri. Aku memang tak akan guna duit tu. Sebab tu aku nak lari dari rumah.

Tapi, aku marah macam mana pun, aku tak keluarkan, aku pergi duk sorang-sorang. Malas nak bergaul dengan orang. Semua jadi malas. Yang penting, Aku nak lari dari rumah!!!!!!

Sekian

Tuesday, 24 March 2015

Beza Manusia

Assalamualaikum

Gaya pemkiran manusia ni berbeza-beza mengikut apa yang dilalui sepanjang hidup. Di tempat aku belajar ni, aku ade kenal dua orang pak cik, sorang pemandu bas dan sorang lagi pensyarah.

Pakcik yang pertama ni pak cik pemandu bas. Satu hari, aku naik bas yang dia bawa, aku tegur sekali je pasal dah makan belom, lepas tu die cerita pasal handphone yang dia baru beli. Aku dengar je la, then dia suruh aku tengok-tengok phone die pasal dia tak reti sangat. Aku try tengok, bagi tau apa yang perlu tekan sume. Masa dia bawa bas tu, budak-budak naik panggil dia pak cik. Lepas tu, dia tanya aku, dia tu tua sangat ke... Then, aku yang nak ambik hati ni cakap la, 'Pakcik, sebenarnya diorang panggil encik bukan pakcik. Pakcik salah dengar tu.' Pelik aku pakcik tu, die bagi tau umur die da 40 lebih. Bagi aku memang patut pun panggil pakcik. Lepas tu, ade dia nak bawak aku jalan-jalan naik bas, tapi malam katanya sebab dia kerja. Lepas-lepas tu aku dah tak naik da bas dia. Takut haha

Pakcik yang kedua ni, seorang pensyarah. Umur dia aku agak dalam 40 lebih jugak same macam pakcik yang pertama tadi. Masa tu aku nak pergi fakulti, terserempak dengan dia. Then, aku tegur la. Tanye 'ape kabar Dr?' Dr jawab 'Biasa la sihat orang tua.' Aku agak terkejut dengan jawapannya yang bagi aku sangat humble bagi seorang pensyarah. Borak dengan dia, tanya tempat tinggal, rupa-rupanya orang kampung aku haha. Tak sangka betul.

Semakin banyak kita menimba ilmu, kita akan terasa diri begitu kerdil macam pensyarah. Dia bukan sebarang pensyarah, timbalan dekan di fakulti aku. Baik, sopan, hensome pun ye jugak la. Awet muda gitu. Tapi, yang lagi sorang tu, mase dia minta aku tunjuk nak guna phone dia, dia tengok movie. Masa lapangnye tengok movie. Kesimpulan........fikir-fikirkan


Monday, 16 February 2015

B

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kuat la sikit. Jangan jadi lembik.....
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Thursday, 12 February 2015

Pemergian Tuan Guru Nik Abdul Aziz

Assalamualaikum....

Innalillahi wainna ilaihi roji'un. Perginya seorang pejuang sunnah yang disegani. Bekas Menteri Besar Kelantan, Datuk Seri Bentara Tuan Guru Nik Abdul Aziz bin Nik Mat. Walaupun tidak pernah bersua muka tetapi auranya tetap boleh dirasa. Perjuangannya, pengorbanannya, ilmunya, sabarnya. Sebab daripada kecil aku sudah mendengar kehebatan beliau dalam mentadbir negeri Kelantan.

Walaupun hanya boleh melihat dari jauh, tapi rasa sedih yang teramat sangat. Aku lebih memikirkan apa nasib Pas selepas ini. Aku tak kata Pas akan lebih lemah selepas pemergiannya tapi aku sedih sebab bagi aku pengikutnya dalam parti politik hanya bersatu dengannya dalam perjuangan politik tapi bukan dalam cara memahami agama. 







Jangan cakap aku taksub pulak hehe....ini bukan taksub tapi nak bg antara wasiat beliau semasa beliau hidup.

p/s: Selamat beramal

Ibu Bapa

Assalamualaikum.....

Hari ni seharian di library, tapi bukan nak cerita pasal hari ni tapi hari semalam. Semalam aku seharian di makmal. Di makmal, tengah hari tu akak phd merangkap co-supervisor aku datang. Dia ni dah kahwin, ada 3 orang anak. Akak ni suke bercerita.

Hari tu, mula-mula dia bercerita pasal kawan dia. Kawan dia ni masa zaman belajar dulu tak de boyfren. Tapi, ada sorang makcik die, sedara jauh berkenan dengan dia ni. Nak jodohkan dengan anak lelakinya. Tapi, ada akak tu kate laki tu kate pada kawan dia yang dia dah ade girlfriend, tapi terpaksa putuskan sebab mak dia suruh kahwin dengan pilihan maknya.

Dalam dua tahun diorang kapel, kawan akak cite yang laki tu 'rupalistik'. First time dengar perkataan ni hehe. Suka makan kat restoran, jaga penampilan sume la. Then, ada sekali tu, laki suruh kawan akak tu ubah penampilan. Dia tak nak la. Suke-suke je nak suruh orang ubah penampilan. Nak lebih bergaya la ape la. Last-last akak tu minta putus, tak lama lepas tu tengok laki tu da kawen dengan girlfriend die tu. Macam sengaja nak cari salah kawan die untuk pergi balik kat girlfriend die. Ape la laki zaman sekarang ni. 

Akak tu nasihatkan aku, laki jangan percaya sangat. Tak faham aku dengan laki ni, kalau tak suka cakap je la. Tibe-tibe aku teringat dengan seseorang ni, aku tak sangka yang akhirnya akan jadi macam ni. Sakit. Tapi, aku kena positifkan minda.

Lagi satu, akak tu cerita pasal anak. Zaman sekarang anak-anak manja hehe. Rasanya termasuk aku la tu. Die kate risau nak anak lagi sebab tak tau boleh jaga tak. Yang ade ni pun dah pening kepala. Ada satu kali, dia cerita dia suruh anak dia hafal doa qunut, salu bace dengan anak dia. Sampai anak dia dah hafal da. Then, anak die cite, masa pergi skola, cikgu suruh angkat tangan siapa yang hafal doa qunut. Anak dia angkat tangan, anak dia sorang je yang hafal.Aku tengok muka akak suke sangat bile cerita, anak dia peluk dia.

Lepas tu, ade lagi satu cerita, die suruh anak die yang sulung ni gosok baju, tapi kenapa ntah sampai anak die tu gosok baju sambil menangis. Dia kate dia sedih tengok anak dia sedih tapi dia kena tahan sebab dia nak tengok anak dia kuat. Tapi sebelum tidur, dia cakap dengan anak dia. 

'Adik kena ingat nanti dah besar, semua kena buat sendiri. Tak semua orang akan tolong kita. You have to remember that the only that really loves u is your parents. They will love u unconditionally'.

Bila aku dengar perkataan unconditionally tu, rasa macam nak nangis tibe-tibe. Perkataan daripada seorang ibu. Betapa mak dan ayah sayang kita walaupun kita tak punya kelebihan. Tapi, manusia lain kebiasaannya sayang orang yang hanya memberi manfaat kepada diri mereka. 

p/s: Sayangi ibu bapa anda.

Tuesday, 10 February 2015

Solat Jamak di Hari Walimah (Majlis Perkahwinan)

Assalamualaikum....

Ada kawanku bertanya, boleh ke kalau pengantin perempuan jamak solat zohor dan asar di hari walimahnya?

Jawapan seorang sahabat: 

Wallahu a'lam. Allah Yang Lebih Mengetahui, menjamak solat zohor dan asar kerana hari perkahwinan kerana kesukaran untuk menunaikannya pada waktunya diharuskan hal ini berdasarkan dalil dari hadis yang bersifat umum dari sebuah hadis yang diriwayatkan Ibnu Abbas r.a menyebut: 

Rasulullah s.a.w solat jamak zohor dan Asar, Maghrib dan Isyak di Madinah tidak kerana ketakutan,juga tidak kerana musafir. Ditanya Ibnu Abbas mengapa baginda melakukan demikian? Jawabnya : Kerana tidak mahu menyusahkan umatnya.
[Hadis Riwayat Muslim].

Dalam riwayat yang lain daripada Muslim juga di sebut “Baginda menjamakkan solatnya tidak disebabkan ketakutan dan hujan.”


Para fuqaha (ulama feqah) menyimpulkan hadis-hadis seumpama ini bermaksud solat jamak boleh dilakukan disebabkan keuzuran-keuzuran tertentu. Contohnya seperti sakit yang menyusahkannya, atau hujan bagi mereka yang bersolat jamaah di masjid, kesempitan waktu, doktor bedah yang tidak boleh meninggalkan pesakit, pelajar yang menghadapi peperiksaan yg penting dan sebagainya.
Dalam fatwa Dr. Yusuf al-Qaradhawi berkaitan masalah ini, beliau berkata di dalam Fatwa Mu’asarah (Fatwa semasa): 
“Kadang-kala jika terdapat kesusahan untuk menunaikan setiap solat pada waktunya, maka solat secara jamak boleh dilakukan sebagai mengambil keringanan yang diperuntukkan dalam agama. Asalkan perkara ini tidak dijadikan kebiasaan. Sebaliknya perkara ini diharuskan secara sekali-sekala ketika berhadapan dengan sesuatu kesempitan atau kesukaran."
Jadi kesimpulannya, dibolehkan untuk kita menjamak solat zohor dan asar kerana kesukaran atau hajat yang tertentu. Hal ini berdasarkan kepada keumumam pada hadis diatas, (boleh dilakukan sama ada jamak taqdim atau takhir), namun tidak boleh kita jadikan ia sebagai satu kebiasaan. Akan tetapi selama-mana kita ada ruang atau kelapangan untuk solat pada waktunya di hari perkahwinan, maka untuk menunaikan solat pada waktunya menjadi satu keutamaan, kerana mendahulukan hak-hak Allah SWT dari urusan lain adalah lambang kepada ciri-ciri hamba Allah yang benar-benar bertaqwa padanya, Insya Allah
Saya mohon maaf di atas segala kekurangan semoga penjelasan ini memberi manfaat. Wallahu alam

Monday, 9 February 2015

Kahwin

Assalamualaikum....

Semalam aku yang start tegur kawan kat wasap. Dah lame tak jumpa diorang. Topik yang memang tak kan terlepas ialah pasal kahwin. Dua orang kawan aku, mak diorang dah tanye pasal kahwin. Yang sorang tu, mak dia cakap, kalau tak de, mak dia nak tolong carikan. Lucu je dengar diorang berceloteh. 

Ade sorang kawan aku ni, dia ade join jemaah kampus. Housemate dia kate dia dah ade calon. Tapi aku tak hairan sangat tak de takde ribut nak kawen sebab kalau dah join jemaah, kalau nak kawen, mereka ni ada satu badan dinamakan baitul muslim. Platform untuk mencari pasangan.

Aku pun ada jugak tengok-tengok persatuan cari-cari jodoh ni, tapi setiap kali buka macam takde perasaan. Kadang-kadang nak tergelak pun ada, banyak rupanya persatuan mencari jodoh kat Malaysia ni. Antaranya Taaruf Cari Jodoh Malaysia, Baitul Muslim, Malaysia Cupid dan banyak lagi la. Rase nak isi borang pun ade tapi takut plak. Nervous pun ade.

Jadi, aku mengambil keputusan untuk tak mahu memikirkan pasal jodoh lagi setakat ni atas sebab-sebab tertentu. Bak kata mak aku, kalau jodoh dah sampai, maka kahwin la, kalau belum nak buat macam mane. Aku ingat nak tunggu akak aku kahwin dulu. Lepas tu, baru aku boleh benarkan diri aku untuk kahwin. 


Ayat di atas, aku setuju jugak tapi aku takde la sekejam tu hehe

Sunday, 8 February 2015

Friday, 6 February 2015

Adik-Adikku

Episod kali ni nak bercerita pasal dua orang adik lelakiku yang paling dikasihi. Sebab dua orang ni la setia di rumah, sorang baru habis persijilan, kerja di hospital dekat rumah, sorang lagi sedang menunggu keputusan Sijil Tinggi Agama Menegah (STAM).

Tapi yang sedang menuggu keputusan ni, baru je dapat keputusannya. Dia bukanlah cerdik, gagal dua subjek. Keluarga pun bukan dari kalangan orang yang cerdik. Sebelum dia dapat result, aku ade call rumah. Dapat cakap dengan dia, dia semangat cerita dengan aku yang die nak masuk universiti. Siap tanya lagi dekat u aku ni ade tak subjek yang die nak ambik. Ton suara dia aku tak dapat lupa, pertama kali dengar dia sangat gembira.

Tapi bile result dah keluar, aku dapat rasa betapa hatinya kecewa. Tapi, kalau dia masuk u pun aku sangat risau. Bila aku pandang dia, aku dapat lihat hati dia yang bersih. Jujur. Rasa macam hati dia putih. Kalau dia masuk u, jumpa pelbagai ragam jenis manusia, aku jadi takut. Takut dia tak dapat tahan sebab aku pun tak tahan. Aku tak tau sama ada aku bersyukur atau aku sedih die tak dapat masuk u.

Dia kata tadi mak suruh sambung jugak di Institut Kemahiran Mara (IKM), ambik kemahiran. Die nak ambik elektronik. Adik aku yang sorang lagi pun sambung jugak di tempat yang sama. Mintak-mintak diorang ni boleh survive la. Tapi lambat lagi diorang pergi, nasib baik time tu aku pun da habis blaja. Jadi, mak aku tak sorang-sorang la, ade aku teman hehe

Yang pasti, di mana Allah letakkan kita, pasti ada hikmah yang kita sendiri tak mampu nak singkap termasuk aku.

p/s: Always be Positive


Tuesday, 3 February 2015

Amalkan Pemakanan Sihat

Assalamualaikum...

Hari ni tiba-tiba nak berkongsi sedikit amalan pemakanan.
Aku jenis yang tak jaga sangat bab makan ni. Kadang-kadang bukan tak nak makan tapi lauk yang dimasak tu tak nampak sedap. Tiba-tiba tergerak hati nak tulis ni sebab rasa macam ada masalah dengan jantung. Aku suka minum air sejuk lepas makan, bukan setakat minum air sejuk, dengan ais skali aku makan, macam makan kropok. Bile ade duit lebih sikit, beli cool blog, tak pun coconut shake.

Semalam buka facebook, nampak orang post bahaya minum air sejuk.
Lepas makan nasi tak boleh minum air sejuk sebab nanti lemak yang masuk dalam badan tu akan bertukar menjadi bentuk pepejal dan membentuk satu lapisan dalam darah. Bila lapisan tu semakin menebal, maka akan semakin sukar lah untuk pernafasan dan akan memberi kesan kepada jantung.

Antara tanda-tanda jantung bermasalah:
1. Cepat berpeluh
2. Tiba-tiba rasa sakit dada
3. Cepat semput

Semua tanda-tanda ni aku ada, takut pulak. Dah la ada dalam artikel tu tambah lagi, pesakit mungkin tak sedar penyakit ni datang. Adakala bole menyerang semasa tidur, sampai boleh menyebabkan kematian semasa tidur.

Seram je baca. Kurangkan amalan minum air sejuk selepas makan ok. Sekarang rasa macam da serik nak minum air sejuk. Tapi kadang-kadang degil, biasala tu....Banyakkan minum air suam dan air panas, supaya proses penghadaman lebih cepat berlaku. Sekian untuk hari ini hehe




Sunday, 1 February 2015

Macam Mana Nak Faham Agama?

Assalamualaikum...

Bila kita daripada kecil diajar kenal agama, kadang-kadang rasa kita dah faham benar agama. Aku bersyukur sangat di atas nikmat kefahaman yang Tuhan anugerahkan pada aku melalui seseorang. Setiap yang berlaku dalam hidup ni pasti ada hikmahNya yang kita sendiri pun tak terfikir.

Dulu apa yang aku faham agama ni sesuatu yang bila kita fikir benda tu baik, maka itulah agama. Contohnya macam baca yassin malam jumaat. Benda tu memang baik tapi kita pun tak tau sebenarnya sebab dalam mana-mana hadis takde satu pun yang menyatakan kelebihan baca yassin malam jumaat. Tapi orang sekarang dah anggap itu sebagai perkara wajib. Benda tu tak salah tapi yang menghairankan timbul hadis yang menyatakan kelebihan yang akan dapat bila baca yassin malam jumaat.

Sekarang baru aku belajar yang sekarang banyak hadis-hadis palsu yang tersebar dalam masyarakat yang mana hadis palsu sangat bahaya. Bila kita baca yassin dengan mengharapkan pahala yang terdapat dalam hadis palsu, maka kita salah. Pahala tu milik Tuhan sepenuhnya, kita hanya berusaha untuk mendapat ganjaran yang terbaik.

Benda ni sebenarnya basic tapi tak terfikir. Ada satu hadis yang diriwayatkan, tentang pesanan Nabi pada umat islam, jangan tinggalkan dua perkara ni, kalau kita terus berpegang dengannya, nescaya kita tidak akan sesat: al-Quran dan sunnahnya.

Apa itu sunnah?

Kadang-kadang kita hanya terima apa yang disampaikan tanpa selidik terlebih dahulu apakah yang disampaikan itu benar-benar ada di dalam kitab hadis. Bagi aku, ini adalah kelemahan umat islam sekarang. Suka terima bulat-bulat tanpa selidik. 

Nilaian sesuatu benda itu baik bukanlah daripada akal manusia tapi berdasarkan apa yang telah diwahyukan kepada Nabi s.a.w. Sebab tu Nabi diutuskan. Supaya setiap apa yang kita lakukan tu tidak sia-sia. Menuntut ilmu bagi setiap orang islam itu wajib bagiku untuk zaman yang terlalu banyak fitnah sekarang.

Selamat Menuntut Ilmu


Tuesday, 27 January 2015

Face The Problems

Face the problems...

A
Aku rase ini satu perkataan yang memberikn banyak aura positif dalam diri. Hari ni hari terakhir aku bekerja di pejabat kolej. Disebabkan sebelum ni dah banyak cuti yang aku minta daripada bos, jadi bila nak minta berhenti jadi sangat nervous.

But, I always say to myself if i am not facing it, i will not know what is going to happen next. Then, petang tu jumpa, tapi tak tau nak start cakap macam mane. Mujur ade kawanku yang dah lame kerja situ tolong start kan. Ini perbualan aku dan bos:

Bos: Nak berhenti keje?
Aku: Eh, macam mane bos tau?
Bos: Bukan awak ade update kat facebook? kat grup upm?

Masa ni memang nak gelak, tapi buat-buat cool....

Aku: Oo...lupe pulak saya ade update (padahal facebook pun aku tak bukak pasal laptop rosak)
Bos: Kenapa nak berhenti?

Aku pun cerita la A to Z. Bos aku memang baik, sangat baik. Siap bagi aku bilik free sampai buka semester.

B
Aku pergi jumpa lecturer. Takut nak jumpa sebab aku rase macam dia nak cakap something tapi aku tak tau ape. Lagipun, aku tak bagi tau yang aku kerja. Tapi, masa dia panggil aku nak jumpa tu, dia tanya, 'awak kerja?' Aku pun mengaku je la. Rasanya dia nak marah tapi lecturer aku ni dia special, sangat pandai kawal marah.

Antara perbualan kami:

Sv: Kenapa awak kerja?
Aku: Sebab nanti semester depan tak de la banyak nak minta duit dengan parents.
Sv: Saya nak awak berhenti kerja dan fokus dengan final year project.
Aku: Ok, Dr. (dengan muka kesian)
Sv: Ok la, saya ambil awak kerja jadi student yang kerja bawah saya.
Aku: (Tergamam) Ok dr

Baik nya lecturer, sepatutnya tak perlu pun takpe, bukannya aku tak berduit sangat, kalau aku minta dengan parents dapat je. Mungkin sebab dia tau kisah masa lalu aku, itu yang dia boleh bagi. Whatever it is, face the problems, ok

Sunday, 25 January 2015

Cinta

Cinta
Kadang membuat manusia bersemangat
Kadang buat manusia jadi berbunga hati
Kadang bisa membuat manusia itu lupa dirinya
Kadang membuat manusia hilang arah

Tika cinta itu datang
Ia mekar bagai akan hidup selamanya

Tapi lumrah kehidupan
Sering terjadi yang tidak diinginkan
Mengapa?

Sungguh
Sukar untuk diterima
Pahit untuk ditelan
Sakit seperti ditusuk
Air mata yang tak berhenti mengalir

Hebat rasa cinta yang diciptakanNya
Cinta manusia jika berlebihan akan rasa binasanya
Carilah cintaNya
Yang bakal terus mekar jika dibaja
Dengan ketaatan dan kesabaran

Maaf Allah





Putus Asa??

Assalamualaikum....setiap manusia pasti akan ada saat yang paling sukar dalam hidup.....masalah demi masalah yang datang sehingga akhirnya menyebabkan seseorang itu putus asa

Saat kita jauh dari Tuhan, saat itulah kita akan diuji apakah dengan ujianNya ini kita akan semakin mendekatkan diri kepadaNya atau lebih jauh tersasar dari jalanNya.

Tiada satu pun bencana yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri, melainkan telah tertulis dalam kitab (Lauh Mahfuzh) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah. (Kami jelaskan yang demikian itu) supaya kamu jangan berduka cita terhadap apa yang luput dari kamu, dan supaya kamu jangan terlalu bergembira terhadap apa yang diberikanNya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong lagi membanggakan diri. 
[Surah al Hadid : 22-23].

Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu'. 
[Surah al Baqarah : 45].


 

Saturday, 24 January 2015

Islam itu asing

Assalamualaikum....

Dah lame tak update blog....aku dapat satu hadis yang ssekarang baru ku nampak betapa hadis ini benar....


Aku melihat Islam itu benar-benar asing dalam masyarakat hari ini. Semoga kita semua akan selalu diberi hidayah olehNya